Tesaurus

Un tesaurus és una llista controlada de mots utilitzats per a classificar un recurs (un document, un conjunt d'informació, dades geogràfiques, etc.) i que, per tant, s'utilitzen habitualment a les metadades.

Cada organització productora de dades geoespacials dissenya models del món real conforme als seus criteris i necessitats. Això fa que un mateix objecte pugui ser descrit de manera diferent per cada organització, el que constitueix un problema semàntic relatiu a la terminologia i la conceptualització utilitzada en els models del territori. Els tesaurus, a través de la seva reutilització, pretenen sistematitzar la descripció dels objectes i iniciar el camí cap a l’estandardització de manera que tots ens entenguem quan parlem d’un objecte o fenomen determinat.

Els tesaurus multilingües permeten als productors de dades documentar les seves metadades en varis idiomes fent servir una mateixa terminologia.

Thesaurus GEMET

Nom:

GEMET (GEneral Multilingual Environmental Thesaurus)

Descripció:

GEMET ha estat desenvolupat per European Topic Centre on Catalogue of Data Sources sota contracte de la European Environment Agency i és actualment gestionat per la European Environment Information and Observation Network. GEMET és una compilació de varis diccionaris multilingües i ha estat dissenyat com un tesaurus general amb la voluntat de definir un nucli comú de terminologia per al medi ambient. La versió actual està disponible en més de 35 idiomes, entre ells el català. GEMET està disponible per a tots els públics, pot ser consultat via web, invocat via serveis web o descarregat com un HTML, RDF o amb el format SKOS.

Enllaç d'accés:

https://www.eionet.europa.eu/gemet/